Η ραδιοχειρουργική είναι μια ατραυματική μέθοδος τομής και πηξίας (καψίματος) των μαλακών ιστών χωρίς να προκαλεί μετεγχειρητικό πόνο και καταστροφή των ιστών, όπως συμβαίνει με την κλασική διαθερμία.
Το «φαινόμενο τομής» γνωστό ως «ηλεκτροτομή» επιτυγχάνεται χωρίς να ασκηθεί πίεση ή ρήξη των κυττάρων των ιστών.
Το αποτέλεσμα της ηλεκτροτομής οφείλεται στην θερμότητα, που παράγεται από την αντίσταση του ιστού στα υψίσυχνα ραδιοκύματα που εφαρμόζεται με ένα λεπτό σύρμα που ονομάζεται «χειρουργικό ηλεκτρόδιο».
Η θερμότητα αποδομεί τα κύτταρα σε όποιο σημείο εφαρμόζεται κατά μήκος τους.
Αυτό το φαινόμενο κάνει τους ιστούς να απομακρύνονται μεταξύ τους και έτσι προκαλεί τομή.
Ταυτόχρονα δημιουργείται και το φαινόμενο της ηλεκτροπηξίας δηλαδή το κάψιμο.
Η ατραυματική φύση της ηλεκτροπηξίας προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα.
Η απουσία τραύματος οδηγεί στην επούλωση των ιστών χωρίς την δημιουργία ουλής, φαινόμενο πολύ χαρακτηριστικό στην διαδικασία επούλωσης με την κλασσική μέθοδο κοπής με νυστέρι.
Η ραδιοχειρουργική με τα τεχνικά πλεονεκτήματα της επιταχύνει, διευκολύνει και βελτιώνει όλες τις διαδικασίες επούλωσης, λόγος για τον οποίο εφαρμόζεται σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις πλέον.
Επίσης ελαττώνει μετεγχειρητικά το οίδημα, την μόλυνση του τραύματος, άλλα και την μετεγχειρητική καταπληξία από μεγάλη απώλεια αίματος όπως συμβαίνει σε σοβαρές και βαρείες χειρουργικές επεμβάσεις (ηπατεκτομή, λοβεκτομή πνεύμονος, παγκρεατεκτομή κ.α.).
Οι δυνατότητες που προσφέρει η ραδιοχειρουργική σε όποιον χειρουργό γνωρίζει την συγκεκριμένη τεχνολογία διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της μεθόδου σε μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία, αλλά και μικροεπεμβάσεων στα ιατρεία (ονυχεκτομή, αφαίρεση κύστεων, σπίλων, πολύποδων, ευρειαγγειών κ.α.)