Ξαφνικός και οξύς εντατικός πόνος στο πάνω δεξιά μέρος της κοιλιάς
Ξαφνικός και οξύς εντατικός πόνος στο κέντρο της κοιλιάς, ακριβώς κάτω από το στήθος σας
Πόνος στην πλάτη μεταξύ των ωμοπλάτων σας
Πόνος στον δεξιό ώμο σας
Ναυτία ή έμετος
Ο πόνος στη χολή μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά έως μερικές ώρες.

 

Πότε να δείτε το γιατρό σας


Κάντε μια προληπτική συνάντηση με το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα που σας ανησυχούν όπως τα παραπάνω.
Ζητήστε την άμεση φροντίδα εάν εμφανίσετε σημεία και συμπτώματα σοβαρής επιπλοκής στη χολή, όπως:
• Κοιλιακός πόνος τόσο έντονος που δεν μπορείτε να καθίσετε ή να βρείτε μια άνετη θέση
• Κίτρινο δέρμα και λευκά μάτια
• Υψηλός πυρετός με ρίγη

 

Γιατί δημουργούνται οι λίθοι (πέτρες) στη χολή

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τη δημιουργία χολόλιθων. Οι γιατροί πιστεύουν ότι οι χολόλιθοι μπορεί να προκύψουν όταν:

Η χολή σας περιέχει υπερβολική χοληστερόλη. Κανονικά, η χολή σας περιέχει αρκετές χημικές ουσίες για να διαλύσει τη χοληστερόλη που εκκρίνεται από το συκώτι σας. Αλλά εάν το ήπαρ σας εκκρίνει περισσότερη χοληστερόλη από ότι η χολή σας μπορεί να διαλύσει, η περίσσεια χοληστερόλης μπορεί να σχηματιστεί σε κρυστάλλους και τελικά σε πέτρες.
Η χολή σας περιέχει υπερβολική χολερυθρίνη. Η χολερυθρίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται όταν το σώμα σας διασπά τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ορισμένες καταστάσεις προκαλούν στο ήπαρ σας υπερβολική χολερυθρίνη, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης του ήπατος, των λοιμώξεων της χοληφόρου οδού και ορισμένων διαταραχών του αίματος. Η περίσσεια χολερυθρίνης συμβάλλει στη δημιουργία του χολόλιθου.
Η χοληδόχος κύστη δεν εκκενώνεται σωστά. Εάν η χοληδόχος κύστη δε αδειάζει πλήρως ή αρκετά συχνά, η χολή μπορεί να γίνει πολύ συγκεντρωμένη, συμβάλλοντας στο σχηματισμό χολόλιθων.

 

Τύποι χολόλιθων

Οι τύποι χολόλιθων που μπορούν να σχηματιστούν στη χοληδόχο κύστη περιλαμβάνουν:

Χολόλιθοι χοληστερόλης. Ο πιο συνηθισμένος τύπος χολόλιθου, που ονομάζεται χολόλιθος χοληστερόλης, συχνά εμφανίζεται με κίτρινο χρώμα. Αυτοί οι χολόλιθοι αποτελούνται κυρίως από αδιάλυτη χοληστερόλη, αλλά μπορεί να περιέχουν και άλλα συστατικά.

Χολόλιθοι χρωστικής. Αυτές οι σκούρες καφέ ή μαύρες πέτρες σχηματίζονται όταν η χολή σας περιέχει υπερβολική χολερυθρίνη.

 

Παράγοντες κινδύνου

Έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσετε πέτρες στη χολή αν :

Είστε γυναίκα
Είστε ηλικίας άνω των 40 ετών
Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
Κάνετε καθιστική ζωή
Είστε έγκυος
Έχετε συχνά γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Έχετε διαιτολόγιο υψηλής χοληστερόλης
Έχετε διαιτολογιο χαμηλών φυτικών ινών
Έχετε οικογενειακό ιστορικό χολόλιθων
Έχετε διαβήτη
Χάσετε βάρος πολύ γρήγορα
Κάνετε λήψη φαρμάκων που περιέχουν οιστρογόνα, όπως από του στόματος αντισυλληπτικά ή φάρμακα ορμονικής θεραπείας
Έχετε ηπατική νόσο
Αν έχετε περισσότερους από έναν από τους παραπάνω παράγοντες καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον ιατρό σας για μια προληπτική εξέταση.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές των χολόλιθων μπορεί να περιλαμβάνουν:

Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Ένας χολόλιθος που δημιουργείται στον αυχένα της χοληδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα). Η χολοκυστίτιδα μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και πυρετό.

Μπλοκάρισμα του κοινού χολικού αγωγού. Οι χολόλιθοι μπορούν να μπλοκάρουν τους σωλήνες (αγωγούς) μέσω των οποίων η χολή εκρέει από τη χοληδόχο κύστη ή το συκώτι σας στο λεπτό έντερο. Μπορεί να προκύψει λοίμωξη από τον ίκτερο και τη χοληδόχο κύστη.

Αποκλεισμός του παγκρεατικού αγωγού. Ο παγκρεατικός πόρος είναι ένας σωλήνας που διατρέχει από το πάγκρεας μέχρι τον κοινό χολικό αγωγό. Οι παγκρεατικοί χυμοί, οι οποίοι βοηθούν στην πέψη, ρέουν μέσω του παγκρεατικού πόρου.

Ένας χολόλιθος μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή στον παγκρεατικό πόρο, που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα). Η παγκρεατίτιδα προκαλεί έντονο, συνεχή κοιλιακό πόνο και συνήθως απαιτεί νοσηλεία.

Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης. Τα άτομα με ιστορικό χολόλιθων έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της χοληδόχου κύστης. Ωστόσο, ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης είναι πολύ σπάνιος, οπότε παρόλο που ο κίνδυνος καρκίνου είναι αυξημένος, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της χοληδόχου κύστης παραμένει πολύ μικρή.

 

Αναδημοσίευση απο την Mayo Clinic U.S.A.