Περίπου 90 έως 95% όλων των καρκίνων του στομάχου είναι ο τύπος που αναφέρεται ως «αδενοκαρκίνωμα» του στομάχου. Σε αυτόν τον τύπο, ο καρκίνος αναπτύσσεται από τα κύτταρα που σχηματίζουν τον βλεννογόνο, την πιο επιφανειακή επένδυση του στομάχου που παράγει βλέννη. Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν καούρα, επίμονη δυσπεψία και δυσκολία στην κατάποση.  Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του στομάχου. Ωστόσο, καθώς υπάρχουν και σε πολλές άλλες λιγότερο σοβαρές καταστάσεις, ο γαστρικός καρκίνος μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί στην αρχή. Για το λόγο αυτό, τόσοι πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του στομάχου δεν διαγιγνώσκονται μέχρι να προχωρήσει η νόσος.τόσοι πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του στομάχου δεν διαγιγνώσκονται μέχρι να προχωρήσει η νόσος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • μια αίσθηση ότι το στομάχι σας είναι πολύ γεμάτο κατά τη διάρκεια των γευμάτων
  • δυσκολίες κατάποσης, γνωστές ως δυσφαγία
  • αίσθημα φουσκώματος μετά τα γεύματα
  • συχνά ρεψίματα
  • καούρα
  • δυσπεψία που δεν περνάει
  • στομαχόπονος ή πόνος στο στήθος
  • έμετος, που μπορεί να περιέχει αίμα

Τα ακόλουθα σημάδια και συμπτώματα πρέπει να θεωρούνται ανησυχητικά και απαιτούν άμεση ιατρική διάγνωση, σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου: δυσφαγία, δυσπεψία, σε συνδυασμό με απροσδόκητη απώλεια βάρους, έμετο ή αναιμία, καθώς και κόπωση και δύσπνοια

Άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών που αναπτύσουν επίμονη δυσπεψία πρέπει να επισκεφθούν άμεσα τον γιατρό τους.  Τα άτομα που αναπτύσσουν δυσπεψία και έχουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα στο ιατρικό ιστορικό τους πρέπει επίσης να επισκεφτούν τον γιατρό τους:
 στενό συγγενή που έχει / είχε καρκίνο του στομάχου
 Τον οισοφάγο Barret
 δυσπλασία ή μη φυσιολογική συλλογή τυπικά προκαρκινικών κυττάρων
 γαστρίτιδα ή φλεγμονή του στομάχου
 καταστροφική αναιμία, όπου το στομάχι δεν απορροφά σωστά τη βιταμίνη Β12 από
τα τρόφιμα
 ιστορικό έλκους στομάχου

Όταν ο καρκίνος του στομάχου είναι προχωρημένος, τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα συνήθως γίνονται πιο εμφανή:
 μια συσσώρευση υγρού στο στομάχι, η οποία μπορεί να δίνει μια αίσθηση «μαλακού» στομαχιού
 αναιμία
 μαύρα κόπρανα που περιέχουν αίμα
 κούραση
 απώλεια της όρεξης
 απώλεια βάρους

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Ο στόχος του χειρουργού είναι να αφαιρέσει τον καρκίνο του στομάχου από το σώμα καθώς και ένα τμήμα υγιούς ιστού. Αυτό είναι απαραίτητο για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν μείνει καθόλου καρκινικά κύτταρα.

Τα είδη των επεμβάσεων περιλαμβάνουν:
Αφαίρεση όγκων από τον βλεννογόνο του στομάχου σε πρώιμο στάδιο καρκίνου: Ο χειρούργος θα χρησιμοποιήσει ενδοσκόπηση για να αφαιρέσει πολύ μικρούς όγκους που περιορίζονται στην εσωτερική επένδυση του στομάχου. Αυτό ονομάζεται ενδοσκοπική εκτομή του βλεννογόνου.

Μερική γαστρεκτομή: Ένα τμήμα του στομάχου αφαιρείται χειρουργικά.
Ολική γαστρεκτομή: Όλο το στομάχι αφαιρείται χειρουργικά.

Οι κοιλιακές επεμβάσεις είναι σημαντικές διαδικασίες και μπορεί να απαιτούν παρατεταμένο χρόνο αποκατάστασης. Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο για 2 εβδομάδες μετά τη διαδικασία. Θα επακολουθήσουν αρκετές εβδομάδες ανάρρωσης στο σπίτι.

ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ
Υπάρχουν διάφορα στάδια καρκίνου του στομάχου. Όσο υψηλότερο είναι το στάδιο, τόσο πιο προχωρημένο είναι ο καρκίνος, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης.

Σε αντίθεση με κάποιους άλλους καρκίνους, σε κάθε στάδιο ανάπτυξης, συμπληρώνονται και οι υποκατηγορίες ανάλογα με το αν ο καρκίνος του στομάχου έχει εξαπλωθεί σε γειτονικά όργανα ή λεμφαδένες.

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής στάδια:

Στάδιο 0: Υψηλά μη φυσιολογικά προκαρκινικά κύτταρα υπάρχουν στον βλεννογόνο αλλά δεν έχουν εξαπλωθεί σε άλλα στρώματα του στομάχου ή των κοντινών λεμφαδένων.
Στάδιο ΙΑ: Ο καρκίνος έχει προχωρήσει σε ένα από τα επόμενα στρώματα του στομάχου, όπως ο υποβλεννογόνος, αλλά όχι οι κοντινοί λεμφαδένες.
Στάδιο IB: Ο καρκίνος έχει διηθήσει ένα από τα επόμενα στρώματα του στομάχου και σε έναν ή δύο κοντινούς λεμφαδένες.
Στάδιο ΙΙΑ: Ο καρκίνος έχει διηθήσει ένα ακόμα βαθύτερο στρώμα και μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε έναν ή δύο λεμφαδένες.
Στάδιο ΙΙΒ: Ο όγκος μπορεί να μην έχει εξαπλωθεί κατ 'ανάγκη τόσο βαθιά όσο ο καρκίνος του στομάχου ΙΙΑ, αλλά έχει διηθήσει μεγαλύτερο αριθμό λεμφαδένων, μερικές φορές έως και 15.
Στάδιο ΙΙΙΑ: Αυτό το στάδιο αναφέρεται στην εξάπλωση του καρκίνου σε ένα βαθύτερο στρώμα και έως και 15 λεμφαδένες. Έχει επίσης αρχίσει να φθάνει σε κοντινά όργανα και δομές.
Στάδιο ΙΙΙΒ: Ο καρκίνος δεν έχει αναπτυχθεί τόσο βαθιά όσο ο καρκίνος του στομάχου ΙΙΙΑ, αλλά έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 16 λεμφαδένες. Έχει αρχίσει να φθάνει σε κοντινά όργανα και δομές. 

Στάδιο IIIC: Ο καρκίνος είτε έχει αναπτυχθεί μέσω των περισσότερων στρωμάτων του στομάχου και έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 16 λεμφαδένες είτε έχει εξαπλωθεί σε κοντινά όργανα και δομές και έως και 15 λεμφαδένες.
Στάδιο IV: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένους ιστούς. Ωστόσο, μπορεί να μην έχει εξαπλωθεί στους κοντινούς λεμφαδένες.
Ενώ αυτό δεν είναι μια λεπτομερής λίστα των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται για την κατηγοριοποίηση των καρκίνων του στομάχου, παρέχει μια εικόνα, του πώς ένας
ογκολόγος θα βαθμολογήσει την ανάπτυξη ενός όγκου.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Τα άτομα που έχουν μερικά από τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου πρέπει να δουν το γιατρό τους το συντομότερο δυνατό. Ο γιατρός θα συζητήσει με τον ασθενή τα συμπτώματα, το οικογενειακό ιστορικό και το ιατρικό ιστορικό, καθώς και τις επιλογές του τρόπου ζωής, όπως οι διατροφικές συνήθειες ή το κάπνισμα. Επίσης, θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση για να ελέγξει πλήρως τον οργανισμός του και εάν ο γιατρός υποψιάζεται πιθανό καρκίνο του στομάχου, ο ασθενής θα παραπεμφθεί σε ειδικό για εξετάσεις.