Πολυτεχνείου 32 Ν.Ηράκλειο Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 17:30 - 21:00 2102845826 - 6932243733

Κύστη Κόκκυγος

3 βασικά ερωτήματα

1. Μύθος ή πραγματική νόσος?
2. Επώδυνη ή ανώδυνη η θεραπεία της?
3. Μικρός ή αυξημένος κίνδυνος υποτροπής?

Η κύστη κόκκυγος ή ορθότερα το ΤΡΙΧΟΦΩΛΕΑΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ είναι μία πάθηση εμβρυϊκής προελεύσεως. Οφείλεται σε παραμονή – στην μετά γέννηση ζωή μας – ενός εμβρυϊκού σωλήνα, που ενώ θα έπρεπε να αποφραχθεί, ένα τμήμα του παραμένει βατό (ανοικτό). Ο βατός αυτός σωλήνας περιέχει αρχέγονα κύτταρα «steam cells» τα οποία μπορεί να εμφανίσουν σε ένα ποσοστό 10-20% φλεγμονή και απόστημα, ή συρίγγιο στην κατώτερη περιοχή της σπονδυλικής στήλης που ονομάζεται ιεροκοκκυγική χώρα.

Θεραπεία

Η ριζική θεραπεία της κύστεως κόκκυγος είναι η χειρουργική. Όλες οι μέθοδοι αποβλέπουν στην αφαίρεση της πάσχουσας περιοχής και στην αποκατάσταση της σε άμεσο ή απώτερο χρόνο με συχνές αλλαγές του τραύματος.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και της φαρμακολογίας μπορεί να βοηθήσει στην απλούστευση των χειρουργικών διαδικασιών, αλλά και του μετεγχειρητικού πόνου όπως και στην ελαχιστοποίηση του χρόνου ανάρρωσης.
Η χρήση των laser CO2 παλαιότερα ή νεότερη γενιά υψίσυχνων ραδιοκυμάτων (R/F), παράλληλα με τοπική  διήθηση της περιοχής με «κοκτέιλ» φαρμακευτικών ουσιών, κάνει την χειρουργική επέμβαση ανώδυνη, απλούστερη και γρηγορότερη.
Ο ασθενής εξέρχεται άμεσα από το νοσοκομείο. Επιστρέφει στις φυσιολογικές δραστηριότητες του σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα παρακολουθείται από τον χειρουργό του…σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
Παρότι τα ποσοστά τοπικής υποτροπής είναι περίπου 5-7% ο κίνδυνος ελαττώνεται, εφ΄όσον ο ασθενής παρακολουθείται από τον γιατρό του για σωστή επούλωση του τραύματος.