Πολυτεχνείου 32 Ν.Ηράκλειο Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 17:30 - 21:00 2102845826 - 6932243733

Αιμορροΐδες

Τί είναι;

Μια αρκετά συχνή πάθηση η οποία έχει πολλά ταμπού στην κοινωνία μας είναι η αιμορροϊδοπάθεια. Μια αδρή ανατομική εισαγωγή αναδεικνύει την ιδιαίτερη δομή της περιοχής και την προδιάθεση για εμφάνιση νοσημάτων, ιδίως στην εποχή μας λόγω αλλαγής τρόπου ζωής και διατροφής. Πιστεύεται ότι η δομή του αιμορροϊδικού ιστού επιτρέπει να εξασφαλισθεί η τέλεια απόφραξη του πρωκτικού σωλήνα και ο έλεγχος των κενώσεων.

Διάφοροι μηχανισμοί έχουν προταθεί για να εξηγηθεί η εμφάνιση της αιμορροϊδικής νόσσου χωρίς να αλληλοαποκλείονται.

  • Η μηχανική θεωρία η οποία υποστηρίζει την εκφύλιση των ιστών που στηρίζουν τις εσωτερικές αιμορροϊδες να παραμείνουν στη θέση τους.
  • Η αιμοδυναμική θεωρία στην οποία η αυξημένη φλεβική ροή μπορεί να προκαλέσει διάταση του αομορροϊκού πλέγματος και τέλος
  • Η θεωρία των διαταραχών μηχανισμού του σφιγκτήρα.

Συμπερασματικά μια ομόφωνη αποδεκτή θεωρία που να εξηγεί την εμφάνιση της αιμοιρροϊδικής νόσου δεν υπάρχει.

Λόγοι Εμφάνισης

Ωστόσο συγκεκριμένοι παράγοντες πυροδότησης έχουν ορισθεί και οδηγούν σε αντίστοιχες θεραπευτικές ή προγνωστικές προσεγγίσεις:

  • Διαταραχές εντερικής λειτουργίας (δυσκοιλιότητα, διάρροια)
  • Δυσκολία στην κένωση του πρωκτού
  • Κύηση, τοκετός
  • Τοπική εφαρμογή φαρμάκων (υπόθετα, κλύσματα)
  • Καθιστική ζωή
  • Αθλήματα (ιππασία, ποδηλασία)
  • Συγκεκριμένα επαγγέλματα
  • Οινόπνευμα
  • Καρυκεύματα
  • Δυτικού τρόπου διατροφή

Τρόποι Εμφάνισης

Η κλινική εμφάνιση των αιμορροΐδων μπορεί να εκδηλωθεί με:

  1. Αιμορραγία από τον πρωκτό
  2. Άλγος πρωκτού κατά τις κενώσεις ή εκτός κενώσεων
  3. Διόγκωση ή πρόπτωση αιμορροΐδων
  4. Έκκριση υγρού ή βλέννης με αίσθημα υγρασίας
  5. Κνησμός δακτυλίου
  6. Ακράτεια κοπράνων
  7. Διαταραχές της κένωσης του ορθού και της εντερικής λειτουργίας.

Κατηγορίες

Οι αιμορροΐδες ταξινομούνται σε τέσσερα (4) στάδια ανάλογα με τα ευρήματα από την κλινική εξέταση:

 ΣυμπτώματαΣημεία
Στάδιο 1

Αιμορραγία,

διάρροια

Αιμορροΐδες ορατές που μπορεί να προεκβάλλουν στην άσκηση πίεσης αλλά δεν έχουν υποστεί πρόπτωση.
Στάδιο 2

Αιμορραγία, διάρροια,

έκκριση υγρού, κνησμός

Πρόπτωση ορατή στο χείλος του πρωκτού στην άσκηση πίεσης αλλά με αυτόματη επαναφορά.
Στάδιο 3

Αιμορραγία, διάρροια,

κνησμός,

έκκριση υγρού σε σημείο να λεκιάζονται τα ρούχα

Πρόπτωση που απαιτεί την επανατοποθέτηση με το χέρι.
Στάδιο 4Αιμορραγία, διάρροια, έκκριση υγρού, κνησμός, πόνοςΠρόπτωση που δεν μπορεί να επανέλθει.

Η πλειονότητα των ασθενών που πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια δύναται να αντιμετωπισθεί με φάρμακα (συστηματικά ή τοπικά) και αλλαγή τρόπου ζωής & διατροφής.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Ο σκοπός των νεότερων τεχνικών είναι να μην καταστραφούν οι αιμορροΐδες, αλλά να επανατοποθετηθούν μέσα στο κανάλι μειώνοντας το μέγεθος τους και συνδέοντας τις με τον ινώδη σύνδεσμο. Έτσι οι μέθοδοι αυτές δρουν στο πραγματικό αίτιο των συμπτωμάτων.

Οι αιμορροΐδες διατηρούν το φυσιολογικό τους ρόλο και προστατεύονται έναντι της μηχανικής επίδρασης της άσκησης πίεσης. Η νεότερη τεχνική HAL που εξασκώ με επιτυχία (5) πέντε χρόνια περίπου, είναι μια μη επεμβατική τεχνική κατά την διάρκεια της οποίας με ένα νεότερο μηχάνημα υπερήχων ανευρίσκονται τα αγγεία και ράβονται ούτως ώστε τους αποκόπτεται η αιματική ροή.

Έτσι χωρίς να αφαιρεθούν ιστοί όπως συμβαίνει σε παλαιότερες τεχνικές  Milligan-Morgan και Longo, η επέμβαση είναι ανώδυνη και η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση (σε λιγότερο των 48 ωρών).

Συμπερασματικά είναι μία μέθοδος ασφαλής, ανώδυνη, με μικρές πιθανότητες υποτροπής, που εφόσον γίνει από χειρουργούς που γνωρίζουν άριστα την ανατομία της περιοχής και έχουν την τεχνική κατάρτιση, προσφέρει τα μέγιστα επί του παρόντος σε μία τόσο συχνή αλλά και ενοχλητική πάθηση όπως είναι η αιμορροϊδοπάθεια.

 

Ο γιατρός Νικόλαος Μπερσής είναι επιλεγμένος εκπαιδευτής από A.M.I (Agency for Medical Innovations) στην Ελλάδα.

Θεραπευτική προσέγγιση των πρωκτικών συριγγίων

Τα πρωκτικά συρίγγια οφείλονται σε φλεγμονή του πρωκτού, ή ορθοπρωκτική σήψη. Οι συνήθεις τοπικές αιτίες που οδηγούν σε σήψη και εν συνεχεία σε δημιουργία ορθοπρωκτικών συριγγίων είναι:

  • Κρυπτοαδενίτις διασφιγκτηριακή
  • Τραύμα πρωκτού
  • Νόσος Crohn (φλεγμονώδης νόσος εντέρου)
  • Μετακτινική βλάβη
  • Κακοήθεια
  • Άτυπη μικροβιακή φλεγμονή.

Πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις υπάρχουν για την αντιμετώπιση των συριγγίων. Η προσπάθεια εκρίζωσης των παραεδρικών συριγγίων πρέπει να έχει ως σκοπό, την επιτυχή αντιμετώπιση τους σε ποσοστό άνω του 90%, αλλά και την διατήρηση της επάρκειας των σφιγκτήρων του πρωκτού. Επειδή το 70% των συριγγίων είναι εξωσφιγκτηριακά, η εκτομή του συριγγίου είναι η θεραπεία επιλογής με άριστα αποτελέσματα. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αντιμετώπισης των συριγγίων , έχει η λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και η φυσική εξέταση. Ωστόσο σε δυσκολότερες και επιλεγμένες καταστάσεις χρειάζεται ειδικές και σύνθετες τεχνικές για να κλεισθεί το συρίγγιο. Παραθέτω το θεραπευτικό αλγόριθμο για παραεδρικά συρίγγια.

ANAL ABSCESS

(Περιεδρικό απόστημα)

Ανάπτυξη παραεδρικού

συριγγίου

     1. ΑΠΛΟ παρασφιγκτηριακό ή χαμηλό ή διασφιγκτηριακό

  • Εκτομή συριγγίου

     2. ΣΥΝΘΕΤΟ υψηλό διασφιγκτηριακό υπερσφιγκτηριακό

  • Κρημνοί ορθικοί ή πρωκτοδερματικοί
  • Τοποθέτηση ειδικής κόλας ινικής
  • Κλείσιμο έσω στομίου

    3. ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Υποτροπιάζοντα συρίγγια
  • Νόσος Crohn΄s
  • Μετακτινικά συρίγγια

Ορίζεται ως ραγάς δακτυλίου μια λύση συνέχειας του δέρματος (σκίσιμο) της περιοχής του πρωκτού. Χαρακτηρίζεται επισκοπικά από μια ερυθρή πληγή με εκροή υγρού ή αίματος στο χαρτί ή στις κενώσεις. Η οξεία ραγάδα εμφανίζει πόνο μετά ή κατά την διάρκεια της κένωσης. Εντοπίζεται συνήθως στην οπισθία μέση γραμμή του πρωκτού.Είναι επιφανειακή ή επεκτείνεται έως τον σφιγκτήρα του πρωκτού. Η πλέον συνήθης αιτία εμφάνισης της ραγάδος δακτυλίου, είναι αιφνίδια δυσκοιλιότητα με έντονο σφίξιμο κατά την κένωση. Συνήθως όμως μετά από μερικές εβδομάδες η ραγάδα επουλώνεται μόνη της. Ωστόσο κάποιες είναι πιο βαθιές και δεν κλείνουν.

Ωστόσο κάποιες είναι πιο βαθιές και δεν κλείνουν. Έτσι δημιουργείται μια πληγή χρόνια (έλκος) με κίνδυνο μόλυνσης με μικρόβια και δημιουργία αποστημάτων ή συριγγίων.
Στις συνολικά άλλες πιθανές αιτίες εκτός της χρονίας δυσκοιλιότητας, είναι η χρόνια διάρροια και η ελαττωμένη αιματική ροή στον έσω σφιγκτήρα.

Πολύ πιο σπάνιες αιτίες είναι:
1. Φυματίωση
2. Τυφλά αποστήματα πρωκτού
3. Καρκινώματα πρωκτού
4. AIDS
5. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου-Ελκώδης Νόσος Crohn
6. Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (σύφιλης, έρπης, χλαμύδια)

Επιδημιολογικά η συχνότητα εμφάνισης της ραγάδος του πρωκτού είναι περίπου 1 στους 350 ενήλικες με ίση κατανομή στο φύλο.

Η Πρόληψη εμφάνισης ραγάδος δακτυλίου προϋποθέτει:
1. Φυσιολογικές κενώσεις με πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή
2. Καλή τοπική καθαριότητα μετά την κένωση, ιδίως πλύσιμο της περιοχής με χλιαρό νερό.

Η θεραπεία της οξείας ή χρόνιας ραγάδος δακτυλίου είναι κατ΄αρχήν μη χειρουργική. Η χρήση τοπικά ειδικών αλοιφών με βάση την νιτρογλυκερίνη ή αναστολείς μεταβολισμού των υποδοχέων του ασβεστίου, ή ενέσεις με τοξίνες botox βοηθούν ή και εξαλείφουν την νόσο. Ωστόσο η ριζική θεραπεία είναι η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή που γίνεται από χειρουργούς με εξειδίκευση στην χειρουργική του ορθοπρωκτικού σωλήνα Η χειρουργική θεραπεία αυτή, επιβάλλεται στους ασθενείς στους οποίους δεν απέδωσαν όλες οι άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για τουλάχιστον 1 έως 3 μήνες. Η «LIS» Latoral internal sphincterotomy, σε έμπειρα χειρουργικά χέρια είναι απλή και αποτελεσματική σε ποσοστό περίπου 95% . Με την συγκεκριμένη τεχνική λύνεται  ο σπασμός του έσω σφιγκτήρα  και έτσι αιματώνεται η περιοχή και επουλώνεται η πληγή.

Εναλλακτική μέθοδος είναι η χειρουργική διαστολή δακτυλίου κατά Peter lord. Ο κίνδυνος ακράτειας μετά την χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου ποικίλει στις διάφορες εργασίες από 5% έως 10%. Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται σε νοσοκομείο υπό γενική αναισθησία, με νοσηλεία μίας ημέρας (ODC). Ο ασθενής επιστρέφει σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ο δε πόνος ελαττώνεται από τις πρώτες ημέρες σημαντικά. Η πλήρης επούλωση μετεγχειρητικά εμφανίζεται σε 2-3 μήνες.