Οι αιμορροΐδες  (πρησμένα, φλεγμονώδη φλεβικά μαξιλάρια στο πρωκτικό κανάλι)  συχνά είναι επώδυνες, ερεθισμένες και μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία. Και όμως μπορείτε να αποφύγετε αυτά τα ερεθιστικά συμπτώματα με μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

  1. Πηγαίνετε στην τουαλέτα όταν πρέπει να πάτε

Αυτό ακούγεται σαν απλοική συμβουλή, αλλά πολλοί άνθρωποι την αγνοούν. Αν καθυστερείτε να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, τα κόπρανά σας μπορεί να γίνουν σκληρά και ξηρά, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την απόρριψή τους.  Όσο πιο σκληρά τα κόπρανα τόσο και  ο κίνδυνος σας για αιμορροΐδες αυξάνεται.

Μιλώντας για τουαλέτα, μην πιέζετε τον εαυτό σας όταν δεν χρειάζεται να πάτε. Η πίεση για κένωση αυξάνει την ένταση στα φλεβικά σας μαξιλάρια, γεγονός που οδηγεί σε αιμορροΐδες. Συγκεκριμένα, η πίεση μπορεί να μετατρέψει τις φυσιολογικές αιμορροΐδες σε παθολογικές.

  1. Μην μετατρέπετε την τουαλέτα σε βιβλιοθήκη

Σκεφτείτε το χρόνο σας στο μπάνιο ως αναγκαιότητα, και όχι ευκαιρία για κάτι άλλο.  Εάν η τουαλέτα σας έχει στοίβες περιοδικών ή βιβλίων στο καζανάκι, σκεφτείτε να τα μετακινήσετε σε άλλο δωμάτιο.

Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύετε στην τουαλέτα, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλείτε κινήσεις του εντέρου. Επίσης, η καθιστική θέση  δημιουργεί επιπλέον πίεση στα πρωκτικά αιμοφόρα αγγεία σας. Και οι δύο αυτοί παράγοντες ενισχύουν τον κίνδυνο αιμορροΐδων.

  1. Επαναξιολογήστε τη διατροφή σας

Μπορείτε να φτάσετε στη σωστή κατάσταση των αιμμοροίδων σας, κάνοντας έξυπνες επιλογές δίαιτας και πίνοντας άφθονο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Η έλλειψη ινών είναι ο πιο συνηθισμένος ένοχος. Για παράδειγμα, αν νιώθετε τον εαυτό σας δυσκοίλιο, δοκιμάστε να καταναλώσετε περισσότερες ίνες από πράσινα λαχανικά και 100%  δημητριακά ολικής άλεσης. Αν χρειαστεί, ρωτήστε τον διαιτολόγο σας σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων από ίνες, αλλά αρχίστε προσπαθώντας να πάρετε ίνες μέσω της διατροφής σας. Οι ίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και η δυσκοιλιότητα  αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αιμορροΐδες.

Ωστόσο, η κατανάλωση ινών πρέπει να γίνεται με προσοχή. Μερικοί άνθρωποι έχουν αυτό που ονομάζουμε «αργή δυσκοιλιότητα». Τα έντερα τους κινούνται πιο αργά από το κανονικό. Για αυτούς τους ανθρώπους, η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών τείνει να  «μπλοκάρει» το έντερο και να κάνει τη δυσκοιλιότητα χειρότερη.

Επίσης, «ακούστε» το σώμα σας και αποφύγετε τρόφιμα που ερεθίζουν το έντερό σας. Για μερικούς ανθρώπους, η λακτόζη στα γαλακτοκομικά προϊόντα δημιουργεί πρόβλήματα. Για άλλους, είναι γλουτένη ή πάρα πολλά άλλα ειδικά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

  1. Κινηθείτε

Η άσκηση βοηθά στη βελτίωση ή την πρόληψη πολλών προβλημάτων του εντέρου και του πεπτικού, συμπεριλαμβανομένων των αιμορροΐδων. Όταν κάνετε καθιστική ζωή, όλα επιβραδύνουν, συμπεριλαμβανομένων των εντέρων σας.

Η άσκηση βοηθάει στην απομάκρυνση των αποβλήτων μέσω του εντερικού σας σωλήνα. Με τη σειρά του, αυτό σας βοηθά να αποφύγετε δυσκοιλιότητα και ξηρά , σκληρά περιτώμματα. Περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, γιόγκα – κάντε την επιλογή σας, αλλά επιλέξτε έναν ενεργό τρόπο ζωής.

 

Σε κάθε περίπτωση αν η δυσκοιλιότητα σας ταλαιπωρεί πολύ καιρό και νιώθετε πως έχετε αιμορροίδες , θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείτε το συντομώτερο τον γιατρό σας ή έναν εξειδικευμένο χειρουργό σε θέματα πρωκτού. Έτσι θα διαπιστώσετε σε ποιό σημείο είναι η κατάσταση σας και θα εκτιμήσετε πως θα την αντιμετωπίσετε στο μέλλον.