Η χρονολογία γεννήσεως του τοποθετείται στο 460π.χ.

Ο Ιπποκράτης γεννήθηκε στην Κω, που υπήρχε από πριν Ασκληπιείο και ιατρική σχολή.

Οι γονείς του Ιπποκράτη ήσαν λαμπροί Ασκληπιάδες, ιερείς στην Κω και προέρχονταν από διάσημους ιατρούς.

Έλαβε τις καλύτερες σπουδές στις περίφημες Ιατρικές Σχολές της Κω και στη σχολή της Κνίδου.      

Εν συνεχεία περιόδευσε σε διαφορετικές χώρες, όπως στην Αίγυπτο, στην Φοινίκη, στη Θεσσαλία, σε πόλεις της γειτονικής Ιωνίας και ιδιαίτερα στη Σμύρνη. Οι περιοδείες του υπολογίζεται ότι κράτησαν περίπου 12 χρόνια. Εν συνεχεία επέστρεψε στην Κω όπου αδιάλειπτα ασχολήθηκε με την θεραπεία, την διδασκαλία αλλά και την συγγραφή των ιατρικών Ιπποκρατικών έργων.

Πρώτος αυτός εδίδαξε ότι η πείρα, η παρατήρηση και το πείραμα είναι η καλύτεροι οδηγοί του γιατρού. Αποκάλυψε ότι τα νοσήματα είναι αποτέλεσμα κάποιας ανθρώπινης ή φυσικής αιτίας. Επεσήμανε την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στην σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. Συνέλαβε την ιδέα της ζωικής εσωτερικής δύναμης και την ονόμασε ΦΥΣΗ «ΦΥΣΙΕΣ ΝΟΥΣΩΝ ΙΗΤΡΟΙ». Αντίκρισε τον άνθρωπο ως ψυχοσωματική οντότητα.

Ο Ιπποκράτης συστηματοποίησε τις απόψεις των Πυθαγορείων, έτσι καθιέρωσε στην διδασκαλία του ότι στον οργανισμό περιέχονται τέσσερεις χυμοί “αίμα, φλέγμα, κίτρινη χολή, μέλαινα χολή”.

Όταν οι χυμοί είναι σε αρμονία έχουμε τέλεια υγειά , δηλαδή ΕΥΚΡΑΣΙΑ.

Όταν χαλάει όμως η ισορροπία των χυμών ,έχουμε ασθένεια (ΔΥΣΚΡΑΣΙΑ)

Ιδιαίτερη σημασία απέδιδε στην ΠΡΟΓΝΩΣΗ. Διότι με την πρόγνωση που στηρίζεται σε ασφαλή διάγνωση ο ιατρός κερδίζει την εμπιστοσύνη των ασθενών.

Η Δίαιτα είχε μέγιστη σημασία στην Ιπποκρατική ιατρική, αλλά και έως σήμερα θεωρείται   ότι την έθεσε στη σωστή της βάση.

Για την Υγιεινή βασική αρχή ήταν η τήρηση του μέτρου.

Μεγαλειώδης σύλληψη γονιμότατης φαντασίας θεωρείται η ιδέα για την επίδραση του Περιβάλλοντος στην υγεία. Στο αριστουργηματικό του έργο ΠΕΡΙ ΑΕΡΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΠΟΣ εκφράζει σημαντικές απόψεις για την σημασία του κλίματος και των εποχών.

Ο Ιπποκράτης είναι πάντα σύγχρονος, η ιατρική επιστήμη ακόμη αντλεί διδάγματα από το έργο του.

Οι ιδέες του Ιπποκράτη, ιατρικές, φιλοσοφικές και ανθρωπιστικές χαρακτηρίζονται από διαχρονικότητα.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΙΝΟΜΕΝ ΦΟΡΟΝ ΤΙΜΗΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΝ ΤΟΝ ΚΩΟΝ.