Κατά τον Ιπποκράτη οφείλει πρώτα-πρώτα να είναι ΣΥΝΕΠΗΣ στις υποχρεώσεις του.

Η συναίσθηση της ευθύνης είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του.Όταν λείπει η συνείδηση του καθήκοντος, εκεί επικρατεί το άκρατο συμφέρον και ο άνθρωπος γίνεται επικίνδυνος για τον συνάνθρωπο του.

Σε ένα κόσμο με αναγνωρισμένο νεοφιλελεύθερο-σύστημα διακυβέρνησης, η αξία της ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ είναι το κυριότερο κίνητρο για να εμβαθύνουμε στην επιστήμη μας, ώστε τελειοποιούμενος να προσφέρει πιο θετικές υπηρεσίες στον πάσχοντα.Το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο πρέπει να είναι τόσο μεγάλο, ώστε να φροντίζουμε και τους υγιείς να μην αρρωστήσουν.Αυτή η αντίληψη ισχύει ακόμη και στους αρχαίους χρόνους, με την περιβόητη Ιπποκρατική ρήση.«Το προλαμβάνειν μείζον εστί του θεραπεύειν»

Αδιάσπαστα συνδεδεμένο με την φιλανθρωπία είναι η ΑΝΙΟΔΙΟΤΕΛΕΙΑ.

Ο ιατρός που αρχίζει από την αμοιβή δημιουργεί την εντύπωση ότι θα εγκαταλείψει τον άρρωστο αν δεν υπάρξει συμφωνία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για οξεία ασθένεια.Πρέπει οι ιατροί να μην ζητούν απάνθρωπα χρηματικά ποσά, αλλά να κοιτάζουν τις απαιτήσεις τους ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του αρρώστου.Άλλωστε η α φιλαργυρία δημιουργεί την ανάμνηση της ευγνωμοσύνης των θεραπευμένων.

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ είναι θεμελιώδης κοινωνική αρετή. Εκφράζει τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου και αποδίδει στον καθένα ότι του ανήκει.Ο ιατρός σε μια κοινωνία με τόσες αδικίες και ανισότητες, οφείλει να προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες σε όλους αδιακρίτως.

Η ΜΕΤΡΙΟΦΡΟΣΥΝΗ και η ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ είναι επίσης χαρακτηριστικά στοιχεία του κάθε ιατρού, που οφείλει να σέβεται την αφοσίωση και την εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι ασθενείς και οι συγγενείς του.

Εκείνος ο γιατρός που γνωρίζει τις ατέλειες της τέχνης του, αναγνωρίζει ότι υπόκειται σε σφάλματα, δεν υπερηφανεύεται για κάποιες επιτυχίες του, αλλά είναι πάντα μετριοπαθής προς τους συνανθρώπους του.«Ου γαρ εστί προς ό,τι χρή επανενέγκατα ειδένα το σαφές» δεν είναι δυνατή πάντοτε η ασφαλής γνώση.

Αξιοσημείωτος πρέπει να είναι ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ προς του συναδέλφους του και προς τα επιτεύγματα των προγενέστερων.

Όπως σε κάθε τέχνη και όχι λιγότερο στην Ιατρική, αποτελεί ντροπή να παρουσιάζει κάποιος με μεγάλο θόρυβο και πολλή επίδειξη τα επιτεύγματα του.Διότι η αλαζονεία, οδηγεί στην ισχυρογνωμοσύνη και αυτό επιφέρει τρομερά σφάλματα.

Το ιατρικό λειτούργημα επιβάλλει ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟ και συνεργασία, ιδίως στα ιατρικά συμβούλια διότι η γνώμη του συναδέλφου είναι πάντα απαραίτητος.

Άλλη αρετή είναι η ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ. Ο ιατρός-επιστήμονας είναι πάντοτε μετρημένος, γνωστικός και ιδιαίτερα προσεκτικός στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.Οφείλει να σταθμίζει με περίσκεψη όλα τα συμπτώματα και να επανεξετάσει με συνέπεια εκείνο που σκέπτεται να πει.

Η σοβαρότερη ίσως των αρετών του ιατρού είναι η ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Πρέπει να ακούει με υπομονή την αφήγηση του ασθενούς ακόμα και άσχετα με την ασθένεια πράγματα, να δείχνει κατανόηση και συμπάθεια, να υποδεικνύει τα πρέποντα με ιλαρότητα και πραότητα, ταυτόχρονα δε να παρηγορεί και να ενισχύει το ηθικό του αρρώστου.Ο ιατρός έχει απόλυτη ανάγκη υπομονής, διότι το έργο του παρουσιάζει φοβερές δυσκολίες, επωμίζεται μεγάλες ευθύνες και συχνά αντιμετωπίζει επικρίσεις που τον πληγώνουν. Αντικρύζει φοβερά βάσανα των συνανθρώπων του και για ξένες συμφορές αισθάνεται δικές του στεναχώριες.

Γι΄ αυτό πρέπει να είναι καταδεκτικός και ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΣ. Να δημιουργεί όμορφη ατμόσφαιρα, να είναι πράος και μειλίχιος, όχι τραχύς και σκληρός, διότι γίνεται απόμακρος.

Σήμερα που οι ηθικές αξίες υποβαθμίζονται και η ζωή του ανθρώπου απειλείται όσο ουδέποτε άλλοτε, οι επιστήμονες συνειδητοποιούν ότι οι τεχνικές γνώσεις μπορούν να αποβούν και μοιραίες, αν δεν συνοδεύονται από ηθικές αρχές.