Εκείνες που χρησιμοποιούν τη συνδυασμένη θεραπεία HRT, έναν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης, διατρέχουν κίνδυνο 2,7 φορές μεγαλύτερο από της μη χρήστριες, σύμφωνα με μελέτη των επιστημόνων του Ινστιτούτου Καρκίνου (ICR) στο Λονδίνο.

Οι προηγούμενες έρευνες ενδέχεται να έχουν υποτιμήσει τον αυξημένο κίνδυνο έως και κατά 60%, πρόσθετει η μελέτη.

Ο Anthony Swerdlow, καθηγητής επιδημιολογίας στην ICR, δήλωνει: “Αυτό που βρήκαμε είναι ότι οι κίνδυνοι με τη συνδυασμένη HRT είναι μεγαλύτεροι από ό, τι δείχνει το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας”.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μία στις 10 γυναίκες στην δεκαετία των 50 ετών χρησιμοποιεί HRT για να αντιμετωπίσει συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αϋπνία, μεταβολές της διάθεσης και κόπωση.

Η θεραπεία είναι αποτελεσματική, αλλά αμφιλεγόμενη, διότι μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2002 και το 2003 έχουν ήδη καταδείξει ότι υπάρχει επίσης σύνδεση με τον καρκίνο του μαστού. Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν στη μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των γυναικών που έπαιρναν την θεραπεία

Οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν συνδυασμένη HRT επειδή η λήψη μόνο  οιστρογόνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας ενώ η λήψη προγεστερόνης μαζί με τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου. Η HRT με οιστρογόνα μόνο, συνιστάται συνήθως για τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε υστερεκτομή.

Την απόφαση να ξεκινήσει, να συνεχίσει ή να σταματήσει την HRT κάθε γυναίκα πρέπει να την πάρει μαζί με το γιατρό της, με βάση τις καλύτερες διαθέσιμες εναλλακτικές και τις δικές της προσωπικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας της, της ανάγκης για θεραπεία και των ιατρικών παραγόντων κινδύνου.