• Smile Clinic

 

Μετά από μελέτη περισσότερων από 100.οοο περιπτώσεων στην Σουηδία, τα συμπεράσματα καταλήγουν πως η χρήση καπνού δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης βουβωνοκήλης. Αντίθετα , η παχυσαρκία εμφανίζει (ειδικά στους άντρες)  αυξημένα ποσοστά επικινδυνότητας για την εμφάνιση της νόσου.

Παραθέτουμε το συνοπτικό κείμενο όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το τμήμα χειρουργικής επιστήμης του πανεπιστημίου Umea Σουηδίας από τους συναδέλφους A. Hemberg, H. Holmberg M. Norbe P. Nordin

 

Purpose

The pathogenesis of groin hernia is not fully understood and some suggested risk factors are debatable. This population-based study evaluates the association between groin hernia repair and tobacco use.

Method

An observational study based on register linkage between the Swedish Hernia Register and the Västerbotten Intervention Program (VIP). All primary groin hernia repairs performed from 2001 to 2013 in the county of Västerbotten, Sweden, were included.

Results

VIP provided data on the use of tobacco in 102,857 individuals. Neither smoking nor the use of snus, increased the risk for requiring a groin hernia repair. On the contrary, heavy smoking decreased the risk for men, HR 0.75 (95% CI 0.58–0.96), as did having a BMI over 30 kg/m2HR (men) 0.33 (95% CI 0.27–0.40).

Conclusion

Tobacco use is not a risk factor for requiring a groin hernia repair, whereas having a low BMI significantly increases the risk.

 

Διάφοροι πιθανοί μηχανισμοί έχουν ερευνηθεί για να εξηγήσουν πώς η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους ορισμένων καρκίνων.

    Οι παχύσαρκοι άνθρωποι συχνά έχουν χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου, η οποία μπορεί (με την πάροδο του χρόνου) να προκαλέσει βλάβες στο DNA. Αυτές οι βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανό, από ό, τι τα φυσιολογικά άτομα, να έχουν διαταραχές που συνδέονται ή προκαλούν χρόνια τοπική φλεγμονή και είναι παράγοντες κινδύνου για ορισμένους καρκίνους. Για παράδειγμα, η χρόνια τοπική φλεγμονή που προκαλείται από νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή οισοφάγο Barrett είναι πιθανή αιτία οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη χολολιθίαση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Ακολούθως η χολολιθίαση ή ένα ιστορικό χολόλιθων είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο της χοληδόχου κύστης. Η χρόνια ελκώδης κολίτιδα (μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση) και η ηπατίτιδα (μια ασθένεια του ήπατος που προκαλεί φλεγμονή) αποτελούν παράγοντες κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου του ήπατος ή του παχέος εντέρου.
    Ο ιστός λίπους (που ονομάζεται επίσης λιπώδης ιστός) παράγει υπερβολικές ποσότητες οιστρογόνου, υψηλά επίπεδα των οποίων έχουν συσχετιστεί με αυξημένους κινδύνους καρκίνου του μαστού, ενδομητρίου, ωοθηκών και άλλων μορφών καρκίνου.
    Τα παχύσαρκα άτομα συχνά έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα-1 (ΙΟΡ-1). (Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως υπερινσουλιναιμία ή αντίσταση στην ινσουλίνη, προηγείται της εξέλιξης του διαβήτη τύπου ΙΙ.) Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και IGF-1 μπορούν να οδηγήσουν  στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, του νεφρού, του προστάτη και του ενδομητρίου.
     Τα λιπώδη κύτταρα παράγουν αδιποκίνες, ορμόνες που μπορούν να διεγείρουν ή να αναστείλλουν την κυτταρική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, το επίπεδο μιας αδιποκίνης που ονομάζεται λεπτίνη, το οποίο φαίνεται να προάγει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στο αίμα αυξάνεται παράλληλα με το αυξανόμενο σωματικό λίπος. Και μια άλλη αδιποκίνη, η αδιπονεκτίνη -η οποία είναι λιγότερο άφθονη στους παχύσαρκους ανθρώπους από ό, τι σε εκείνες του φυσιολογικού βάρους- μπορεί να έχει αντιπολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
     Τα κύτταρα λίπους μπορούν επίσης να έχουν άμεσες και έμμεσες επιδράσεις σε άλλους ρυθμιστές ανάπτυξης κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του στόχου θηλαστικών της ραπαμυκίνης (mTOR) και της ενεργοποιημένης με AMP πρωτεϊνικής κινάσης.

Άλλοι πιθανοί μηχανισμοί με τους οποίους η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου περιλαμβάνουν μεταβολές στις μηχανικές ιδιότητες του ικριώματος που περιβάλλει τα κύτταρα του μαστού και αλλοιωμένες ανοσολογικές αντιδράσεις.

Επιμέλεια κειμένου Ν.Μπερσής

National Cancer Institute U.S.A.

Η νέα γενιά μηχανημάτων TRILOGY συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα των διαδικασιών HAL-RAR με την ευελιξία της ασύρματης τεχνολογίας (Bluetooth).

Για τους ασθενείς, το HAL-RAR προσφέρει μια ασφαλή και απαλή εναλλακτική λύση σε σχέση με συμβατικές μεθόδους θεραπείας, και παρέχει αποτελεσματική ανακούφιση από όλα τα συμπτώματα αιμορροΐδων, ακόμη και στα πιο προχωρημένα στάδια. Η απολίνωση αρτηριών και η βλενοπηξία  μπορούν να διεξαχθούν σε μία διαδικασία με τοπική αναισθησία, ανάλογα με τον ασθενή και το επικρατούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Η ασφάλιση υγείας σώζει ζωές, ενισχύει την προστασία υγείας και οικονομικής σιγουριάς ενώ μειώνει την πιθανότητα κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα ανάλυση που προήλθε από έρευνα στοιχείων.

Ο κίνδυνος θανάτου μεταξύ των ασφαλισμένων, σε σύγκριση με τους ανασφάλιστους, είναι 0,71 έναντι 0,97, λένε οι ερευνητές.

Ο Steffie Woolhandler (MD,MPH), από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Σχολή Αστικής Δημόσιας Υγείας στο Hunter College της Νέας Υόρκης και ο David U. Himmelstein(MD), από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αναφέρουν τα ευρήματά τους σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε online στις 26 Ιουνίου στα Annals of Internal Medicine.

"Αρκετές νεώτερες παρατηρήσεις και σχεδόν πειραματικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η μη ασφάλιση μειώνει την επιβίωση ...”

To Med-Professionals είναι μια ειδική πρωτοβουλία για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας. Ο ιατρικός τουρισμός είναι ένας τομέας ιδιαίτερης σημασίας γιατί αφενός διασφαλίζει την εισαγωγή σημαντικών κεφαλαίων στη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα προάγει και επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο ιατρικού προσωπικού που διαθέτουμε.

Επιλεγμένοι επαγγελματίες από κάθε ιατρικό κλάδο συμπεριλαμβάνονται στις σελίδες του έντυπου οδηγού ,αλλά και στην ιστοσελίδα του Med-Professionals.gr, κάθε χρόνο. Ο ιατρός-χειρουργός Κος Νικόλαος Μπερσής, συμπεριλήφθηκε στις σελίδες του σημαντικού αυτού οδηγού. Η εξειδίκευση του κ.Μπερσή σε επεμβάσεις όπως ομφαλοκήλες, βουβωνοκήλες, αιμορροίδες, χολολιθιάσεις, θυρεοειδή, επεμβάσεις μαστού κ.α. τον κατατάσει ανάμεσα στους πιο καταξιωμένους και έμπειρους επιστήμονες στο χώρο του και προτείνεται σε επισκέπτες της χώρας μας που χρειάζονται βοήθεια στους αντίστοιχους τομείς.

 

Εάν έχετε αιμορροΐδες μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές για να τις διαχειριστείτε .

Οι αιμορροΐδες  (πρησμένα, φλεγμονώδη φλεβικά μαξιλάρια στο πρωκτικό κανάλι)  συχνά είναι επώδυνες, ερεθισμένες και μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία. Και όμως μπορείτε να αποφύγετε αυτά τα ερεθιστικά συμπτώματα με μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

  1. Πηγαίνετε στην τουαλέτα όταν πρέπει να πάτε

Αυτό ακούγεται σαν απλοική συμβουλή, αλλά πολλοί άνθρωποι την αγνοούν. Αν καθυστερείτε να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, τα κόπρανά σας μπορεί να γίνουν σκληρά και ξηρά, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την απόρριψή τους.  Όσο πιο σκληρά τα κόπρανα τόσο και  ο κίνδυνος σας για αιμορροΐδες αυξάνεται.

Μιλώντας για τουαλέτα, μην πιέζετε τον εαυτό σας όταν δεν χρειάζεται να πάτε. Η πίεση για κένωση αυξάνει την ένταση στα φλεβικά σας μαξιλάρια, γεγονός που οδηγεί σε αιμορροΐδες. Συγκεκριμένα, η πίεση μπορεί να μετατρέψει τις φυσιολογικές αιμορροΐδες σε παθολογικές.

Στο ιατρείο του χειρουργού Νικολάου Μπερσή (Δ/ντη Δ Χειρ/κής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν)  εφαρμόζεται  εδώ και καιρό η πρωτοποριακή μέθοδος εξάλειψης των κονδυλωμάτων , με το ειδικό μηχάνημα Ellman Surgitron.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή , τελευταίας γενιάς τεχνική, η οποία εξασφαλίζει ανώδυνη θεραπεία ενώ ταυτόχρονα δεν αφήνει σημάδια και ολοκληρώνεται σε ελάχιστο χρόνο.

Ο ίδιος ο ιατρός κ. Μπερσής , δήλωσε σχετικά με την νέα αυτή μέθοδο:

«Με το Εllman Surgitron® αφαιρείται μόνο η βλάβη μετά από μια μικρή ποσότητα αναισθητικού που χορηγείται από μια πολύ λεπτή βελόνα κάτω από τη βλάβη. Αμέσως μετά την εκτομή με το  Surgitron®, υπάρχει απλά μια μη αιμορραγική επιφάνεια όχι μεγαλύτερη από την αρχική επιφάνεια της βλάβης. Αυτό σχηματίζει μια κρούστα και 7-10 ημέρες αργότερα υπάρχει ένα φρέσκο ​​υγιές στρώμα νέου δέρματος το οποίο με την πάροδο του χρόνου μοιάζει με το κανονικό χρώμα του δέρματος»

Αναζήτηση